Förmågan att uppskatta

Hos Berkeley kan vi lära uppfattandets primära betydelse för all kunskap – och all verklighet. Hos Hegel konkretiseras den världens ande som uppfattar verklighet och därmed skapar verklighet. Vi kan se hur denna universella ande förverkligar och befriar sig i naturen och når självmedvetande i människan.

Men i människan finns också uppskattandet. Vi kan se och somatiskt leva en oändlig glädje över existensen som sådan. Detta blir det program för övermänniskan som Nietzsche talar och drömmer om. Men hos Hegel görs det mycket konkret. Det som sker i människans uppskattning av existens är andens fulländning i kärlek och salighet. Uppskattandet är ofta helt förbisett i analysen av kunskap och medvetande. Endast genom uppskattande av existens som ett fullödigt flöde av empirisk erfarenhet och Guds barnaskap, når historien sin fullhet i medvetande.

Tills dess alla kulturer lär sina individer denna Självuppskatting – som är fjärran från det lilla egots självrättfärdighet – kan vi enskilt upptäcka denna glädje och praktisera den.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s