Konkretionen

Att tänka hegelianskt är att se sjukhus, vägar, domstolar, äktenskap, städer, motorcyklar, det egna ”inre” livet med tankar och begär – som konkretioner av idéer. Allt som har ontologisk verklighet är idéer som gått in i bestämningar och begränsningar för att uttrycka andliga idéer i presensform. Även naturen och alla andra biologiska former är på samma sätt idéer i materiell energi, liksom universum i sin helhet. Att källan till idéerna är osynlig ändrar inte på detta grundförhållande.

All form strävar idémässigt efter andlig frihet – därav all progression och förändring både i naturen och i mänsklig kultur. Den högsta idén som är Gud vill förverkliga sig helt och fullt i det som Jesus kallar Guds rike. Det är inte en ren möjlighet eller en spirituell dimension som aldrig berör sinnevärlden, utan en idé och ett andligt projekt som ska förverkliga sig i en konkret ”ny jord och ny himmel”, alltså en konkretion där vi kan känna igen oss men förvånas över bristen på begränsningar.

Vi kan kritisera det hegelianska perspektivet för att det är abstrakt och rationellt. Men vi kan försvara det med att rationaliteten i progression av andliga idéer som vill förverkliga konkret frihet inte är abstrakt till slut – det blir förr eller senare ett förverkligande i former som är både begränsade och fria. Det kommer att ske en självbestämning – Guds rike eller paradiset – där vi erfar paradoxen i det obegränsade bestämda. Det är den fulla friheten som vi alltid redan längtar efter. Där är det Enda förverkligat i allting, enheten och mångfalden förenas.

Människor tror och känner att de agerar fritt och självbestämmande. Men det är andliga idéer som förverkligar sig i deras handlingar. Detta är inte ett negativt faktum. Snarare gör det den medvetna människan, den filosofiskt medvetna människan, mer full av vördnad för verklighetsgörandet som Anden hela tiden är aktiv genom. Alla historiska händelser och alla förväntningar som finns på framtiden är relationer till denna andens förverkligande och strävan mot frihet i slutmålet. Ingen handling, hur låg eller omotiverad den än verkar vara, faller utanför detta stora världsprojekt hos Anden. Och alla detaljer kan ses ur denna synpunkt – vi får se på när det händer i realtid!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s