Misstagen som behövs

I ett hegelianskt perspektiv är konflikter verkliga, inte felaktiga. Det är inte en brist när en konflikt uppstår utan en utveckling av idéer i social eller politisk konkretion. Vanligtvis ser vi alla misstag eller konflikter eller irritationer som onödiga. Men i verklighetens formande av Andens konkretioner kan förstås ingenting onödigt ske. Här sammanfaller logik och ontologi – motsatser eller skenbara motsatser fungerar förverkligande, även om just jag eller du drabbas av denna händelsekedja.

Detta gäller på världsekonomisk nivå, kosmopolitisk nivå, likaväl som på personlig vardaglig nivå. I samma stund du ser en konflikt ”segla upp” så är det som i den kinesiska skriften I Ching, en sorts tidig hegeliansk tradition i Kina – det är en övergångshändelse till ett annat tillstånd. Därför kan filosofen mitt i konflikten eller missförståndet eller irriationen se hur Anden förverkligar sig på mikronivå eller makronivå.

Det kan kännas som vissa konflikter eller misstag blir tjatiga därför att de uppstår om och om igen. Vi verkar aldrig ”lära oss av historien”.

Men det är en felsyn. Ingenting som händer är gammalt, allt sker ständigt på nytt. Nyheten finns alltid där att iaktta. Vi kan tänka att vi ser samma konflikt uppstå igen, men vi närmare iakttagande upptäcker vi att det sker på nytt, just som något nytt, inte gammalt. Filosofen ser att detta misstag eller denna konflikt uppstår tills dess det är moget nog, allt sammantaget, att inte längre uppstå. Då glöms det oftast bort och endast historikern minns det.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s