Ur Stirlings Hemligheten med Hegel

”Frågan är: vad är sanning? Det betyder: vad är det Absoluta?

Men det Absoluta kan man inte skutta upp till med någon sorts kabbalistisk hokus-pokus. Vi måste arbeta oss upp till det. Men var någonstans ligger det? Var än det ligger måste det, för att bli känt av oss, komma till oss i vår kunskap.

Men vi har redan kunskap. Är det så säkert att det Absoluta inte redan finns där? Låt oss ta vår kunskap, just såsom vi har den, och ta en titt på den. Låt oss ta vår kunskap, men inte på någon underlig väg i något förtrollat hörn någonstans där vi inte har en aning om var vi är, utan just såsom den dyker upp för oss.

Låt oss ta den här saken, kunskap, inte så som vi antar att den är, inte som en sorts obestämdhet som vi i vår sublima fantasi föreställer oss att den är, utan så som den manifesterar sig för oss här och nu. Just så som den i ett direkt tillfälle i tiden visar sig eller framstår för oss.

Resultatet blir, som Fenomenologin startar med, detta: vi finner att åsikten om objektet försvinner och endast själva idén blir kvar. Vårt vetande och det vi vet är identiska. Objektet blir så att säga intelligiserat och intellektet blir objektiverat. Relationen mellan det som antas som två är en relation mellan ”det andra” inuti identiteten. Objektet är vetande men i form av ”det andra”.

Vetande innebär en relation mellan två faktorer.  Men dessa båda är samma substans. Att veta något, även att veta sig själv, behöver ett objekt att veta. Denna process introducerar omedebart relationen till det andra, andra-heten.

Människans misstag är att hypostasera sina idéer från sitt osynliga jag i denna process och därmed separera jaget med en uppfunnen död vägg emellan, så att det uppstår en oförenlig dualitet mellan tänkare och tanke.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s