Tanken är infinit

Tid och rum och alla händelser i dessa är fascinerande men det är som att skåda sin navel att vara alltför upptagen av dessa kalejdoskop. Som Kant visar är de begränsade former för rationellt förstånd.

Men det Absoluta är fritt. Kan vi nå det? Ja vår tanke är till sin natur infinit så det blir ett möte mellan tanke och Tanken. Varje partikulär tanke kommer och går, men Tanken, eller själva tänkandet, dess rymd så att säga, är ininifit. Den saknar gräns och och är Sig själv det Absoluta.

Detta är Guds frihet i vår tanke. Vi får inte heller ro förrän vi är i den Absloluta tanken, hos Gud. Liksom Augustinus säger att vår själ inte finner någon ro annat än i Gud finner inte eller våra tankar ro förrän vi tänker det infinita. Vi känner även friheten i denna ro för tanken längtar ständigt ut ur tid och rum, dessa bestämningar till Sig själv i det Absoluta.

Vare sig vi tänker enskilda tankar eller försöker vara i tystnad är vi genom tanken i det infinita. Vare sig vi söker den Enda strängteorin för allt som händer, eller som Thales en gång tänkte ”vatten” eller som Parmenides ”det Enda” så söker tanken det Absoluta. Vad gör tanken annat än letar efter det infinita som ser allt, förklarar allt? Ingen nöjer sig med fakta, det är Förklaringen vi vill ha.

Men när vi enkelt ser Tanken som sådan, alltså Gud, så blir befrielsen ett faktum också för vår medvetna liv. Dessförinnan är det sant att vi genom tanken tar del i det infinita men nu blir det en förverkligad frihet. Det konkreta blir det universella som realiserat liv i frihet.

Naturlagarna för partiklarna i den subatomiska materien liksom rörelselagarna för galaxerna är alla tankemässiga genom sin rationalitet. Tankens natur är det som manifesterar naturlagar på alla nivåer där energi finns och konkretiserar förlopp. Vi är till vår natur denna tanke och kommer hem när vi konkretiserar friheten i det Absoluta. Vi fascineras då inte så mycket av navelskådandet i de två vanligaste tittboxarna tid och rum !

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s